8 Surprising Barang Secondhand di Rumah That People Will Pay For

0
2148

We all have that barang secondhand at home yang only ‘kumpul habuk’ tapi tak rasa nak buang dan tak rasa orang akan spend money for it.

Kita semua ada baju-baju dalam cupboard kita yang kita fikir kita akan pakai satu hari nanti, tapi hari itu rasa macam tak akan datang.

Surprisingly, barang secondhand kita mungkin menjadi ‘Most Wanted’ oleh orang lain, terutama bila priced reasonably la. There’s an old saying “One man’s trash is another man’s treasure”. Sekarang, pasaran untuk barang-barang terguna makin meluas. Jadi, walaupun mereka tidak jual pada harga asal yang anda beli pada mulanya, tapi jual dekat Carousell confirm boleh dapat extra cash! #LagiHebat

Tapi, before anda decide nak declutter rumah or buang any ‘useless’ thing yang berselerak kat rumah, kita orang nak share dengan korang satu list of 9 jenis barang yang surprisingly Malaysians akan beli!

1. Pre-loved clothes and vintage fashion

barang secondhand baseball jacket

At least ada half dozen pakaian yang kita jarang pakai, or in some cases, tak pakai langsung. It can be anda punya Levi’s jeans yang dah tak muat nak pakai or the adorable maxi dress yang kita pakai hanya sekali dua.

Instead of biar baju-baju tersebut berselerak dalam almari, apa kata jual je dekat Carousell? Cepat pun nak jual and senang je. Anda punya baseball jean jacket mungkin tak sesuai untuk anda, tapi it will be perfect for sport lovers!

Label berjenama dan pakaian terjaga, will always do extremely well so guna guide ni akan bantu anda jual your preloved clothing better. Tak kira apa yang anda ada dalam almari anda, pasti anda orang yang nak punya. Jual dan anda dapat cash manakala pembeli dapat something berharga. Win-win situation!

2. Health and beauty products

barang secondhand health and beauty

Pernah rasa kecewa tak, terima hadiah body lotion or perfume yang bukan style anda? We all had that experience dapat hadiah that anda tau anda langsung tak akan guna, baik bagi duit angpao, betul tak?

Well, tak payah membazir lagi, jual online!

Many online shoppers look for new or barely used perfumes, bodycare and skincare products because they are typically much cheaper than they are in the shops. Sekarang pun ada market untuk benda macam bath bombs dan hair styling tools.

3. Indoor and outdoor furniture

barang secondhand ikea

Surprisingly, furniture juga lebih senang nak jual kerana ia bertahan lama. And even if it’s been used before, it still looks #Lagi great if it has been well-maintained!

Contohnya, someone who may have used a two-seater sofa for beberapa tahun. Mereka mungkin ready nak upgrade kepada model yang #Lagi besar. Walaupun sofa ni pernah diguna, they have kept the sofa looking great with leather polish and conditioning cream, orang lain akan consider sofa ni high quality! Plus, other people are #Lagi willing to buy from you when you’re selling cheaper than those in a furniture shop!

Look at your furniture through someone else’s eyes la. Kalau anda ingin ganti decor rumah, your old lounge chair, dining room table, bedside table or coffee table could be exactly what someone else is looking for. You can even sell tools for DIY or clothes hangers!

4. Gadgets, cables and electronics

barang secondhand iphone 7

While some people may prefer to buy brand-new electronics and gadgets, many people like to shop for secondhand online to get better deals.

From iPads to MacBooks; Nintendos to Nixons; speakers to drones, anda boleh jual hampir apa-apa benda elektronik yang ada kat rumah anda. Orang lain mungkin nak guna buat stage prop ke, atau bagi hadiah untuk anak-anak, you’ll never know if someone is looking for that old clothes iron that is collecting dust in your storeroom.

Asalkan masih boleh guna dan jual pada harga yang cantik, pasti ada orang nak beli sebelum anda boleh kata “go go gadget”. Bonus kalau benda tu limited edisi (macam iPod ni).

Ingat ya, listing deskripsi perlu detailed dan jelas, sebab ada customer yang akan tanya soalan teknikal.

5. Antique ceramics and porcelain

barang secondhand seperti antiques

Korang ada high tea set lama yang nenekmu ketinggalkan, atau patung hiasan yang anda suspek mungkin bernilai agak beberapa ratus ringgit?

Buatlah research online dan anda boleh untung sikit pocket money!

Ada banyak orang yang layari Internet, hunting for barang secondhand like antique pottery, porcelain, figurines and vases.

Make sure you know what exactly you’re selling la. Kalau anda ada barang-barang antik yang betul-betul bernilai, bagi professional review dan buat penilaian sebelum anda jual.

Baru-baru ni ramai orang yang minat giler benda vintage. Thanks to fashion trends, barang-barang antik banyak untung, as long as they’re ‘legit’ la.

6. Video games and gaming consoles

barang secondhand game retro

Nak buat ruang dalam almari anda untuk letakkan game yang baru? Ada banyak hardcore gamers yang sanggup beli video game anda, especially edisi lama atau yang limited edisi.

According to many, video games never go out of style, which means anda pasti dapat jual video games lama anda.

Contohnya, permainan katrij Nintendo Entertainment System dah menjadi lebih popular berbanding sebelum ni dalam komuniti barang-barang terpakai.

Semasa isi listing description, gunalah perkataan “retro” rather than “used” bagi buat benda anda lebih menarik. Plus, if they are in original condition and include an undamaged box, make sure to mention that (and post clear photos like the seller below)!

7. Books and office stationery

barang secondhand buku buku dan travel journal

Shopping online lebih murah dan #Lagi senang nak jumpa buku yang tak de dekat kedai buku. Plus, #Lagi baik sebab environmentally friendly!

Kalau anda ada barang secondhand macam buku yang pernah baca terlalu banyak kali sampai tak terkira, dan nak buat space baru untuk buku baru, anda pasti boleh buat untung dengan buku-buku tu.

You can make the best money if you have edisi special, signed copies atau buku yang susah nak cari. Ada ramai orang yang suka kumpul koleksi bagi completekan collection dia orang.

You may not always know when you have a valuable book, so sebelum anda nak bagi buku-buku tu kepada orang lain atau sedekahkan buku itu, buatlah research pasal buku tu to make sure you aren’t throwing something that can make you money.

Office stationeries tak terpakai juga boleh jual online. Ramai orang juga suka kumpul stationeries! Seperti, jika anda jual travel journal baru (yang diiklan dalam gambar di bawah).

8. Design and craft items

barang secondhand hiasan rumah

Sama ada anda seorang pelukis professional ataupun seorang yang suka membuat kraftangan tapi tak tahu bagaimana nak jual hasil kerja anda, pasti ada orang yang minat nak beli masterpiece anda.

Kalau anda berbakat bukat kraftangan, orang lain kat laman web seperti Carousell mungkin sangat berminat untuk beli hasil kerja anda.

Cuba anda fikir, hasil kraftangan anda 100% original, customer yang minat pada produk anda dapat berborak dengan pencipta dan dia orang mungkin akan tertarik pada warna-warna kraftangan anda. Whatever it is, everyone’s taste is different, and you may be much better at design than you realise!

So, clear up your barang secondhand at home now!

Janganlah sekali-kali pandang rendah nilai barang-barang harian yang berselerak kat rumah anda. We’ve said it before and we will say it again: one man’s trash sebenarnya treasure kepada orang lain.

Spend a quiet weekend at home collecting all your unwanted things, snap a pic, and list them online.

Ia memang sangat senang untuk jual barang secondhand. What are you still waiting for ah?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here