5 Tips to Flat Lay Baby Clothes

0
1926
how to flat lay your baby clothes

Pernah korang flat lay baby clothes anak-anak korang untuk ambik gambar and suddenly fikir “Alamak, cepatnya dorang membesar”?

That’s because they do! Baby boleh membesar dalam purata 1 kg sebulan!

Disebabkan tumbesaran mereka yang cepat, baju-baju mereka hanya boleh dipakai lebih beberapa kali saja. Malah, ada baju yang tak pakai a few times je sebab dorang dah tak muat nak pakai baju tu.

Daripada biarkan onesies comel anak anda “kumpul habuk” dalam almari atau tunggu nak bagi anak saudara yang tak tau bila akan datang, kenapa tak jual je baju baju tu? Korang boleh buat extra cash, plus budak-budak boleh dapat benefit daripada baju-baju tu.

Baju baby memang comel pun, tapi, I nak share dengan korang some flat lay photography tips yang bolehthat can improve your gambar and sales korang.

Get your flat lay foundations right

Before nak start, penting to have the right conditions untuk flat lay kita. It will make the photo editing processes easier.

  • Guna natural lighting
    • Untuk bagi a soft, neutral finish untuk gambar anda
  • Keep your background simple
    • Background yang tak banyak distraction boleh membantu untuk fokus dekat baju tersebut
    • Background putih or kayu usually paling bagus
  • Shoot from the top
    • Make sure ada cukup space untuk ambil gambar from a bird’s eye view / pandangan meluas

Plan in outfits, not individual items

Instead of ambil gambar satu baju je, ambil gambar lebih dari sehelai baju untuk create a story

Mix and match dengan kasut, topi dan aksesori yang berbeza untuk menghasilkan different style and tema.

how to flat lay baby clothes for boys

Bukan je boleh create gambar yang sangat menarik, tapi boleh jugak tolong the potential buyers to imagine complete look.

Spruce up your shot with baby-related props

Daripada bibs to mainan lembut, buku kanak-kanak to bingkai gambar, anda mungkin dapat cari kebanyakan benda-benda ini kat rumah — all it takes is a a little creativity and resourcefulness.

Kalau tak, anda boleh cari photo props yang comel ni kat Carousell.

using props to flat lay baby clothes

Add a baby’s touch

Flat lay photographers ada share yang if kita tambah a “human touch” it will make your photo korang #Lagi menarik, so why not include baby korang in the flat lay? #LagiComel

Kalau korang tak minat nak menunjuk-tunjuk bayi anda, you can subtly include a baby’s touch with their adorable hands and feet!

flat lay your baby clothes to take a nice photo

Photo credits: mount_zi

Lagipun, siapa boleh resist tangan baby yang tembam?

Enjoy the flat lay process

Part paling best pasal flat lay is that dia senang nak buat! Korang tak perlu guna professional camera, korang hanya perlukan smartphone je and it will still look pro (baca pasal smartphone photography tips here).

So jangan stress sangat and enjoy the process! Kalau korang ada tips-tips yang boleh share, korang boleh komen dekat bawah okay!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here